Kuinka erottautua asuntonäytössä? 5 vinkkiä

2018-07-06_asuntonäyttö.jpg

Olet löytänyt kiinnostavan asunnon, kirjoittanut napakan hakemuksen ja laittanut näyttöön ykköset päälle. Tähän aikaan vuodesta et kuitenkaan hae asuntoa yksin, vaan lukemattomien muiden opiskelijoiden ja asunnonvaihtajien kanssa. Pahimmillaan jonot yltävät kadulle saakka. Kuinka erottautua asuntonäytössä?

1. Älä skippaa näyttöä

Varmin tapa erottautua asuntonäytössä on – arvasit oikein – mennä näyttöön. Suurin osa asunnoista vuokrataan edelleen näytöistä. Jos hakijoita on monta (ja kesällä usein on), kasvoillaan esittäytyneet hakijat ovat valinnassa vahvoilla. Nuorena opiskelijana ei ole huono idea ottaa vaikka vanhempaa mukaan lisävakuutukseksi maksukyvystä.

2. Kerro, että olet tulossa

Jos asuntonäyttöön voi ilmoittautua, tee se. Voit laittaa tiedon tulostasi sähköpostitse tai tekstiviestillä, vaikka sitä ei olisi erikseen pyydetty. Viestin laittaminen etukäteen mahdollistaa välittäjän tai vuokranantajan mieleen jäämisen jo ennen näyttöä. Näytössä olet muita yhden askeleen edellä.

3. Esittele itsesi heti ovella

Älä kävele näyttöön pää painuksissa, vaan tervehdi välittäjää tai vuokranantajaa reippaasti. Katso silmiin ja sano koko nimesi selkeällä äänellä. Jos laitoit viestin etukäteen, mainitse siitä: "Hei, olen Liisa. Olen se kasvatustieteiden opiskelija, joka laittoi sulle eilen tekstiviestin. Tämä on mun ehdoton lempialue tässä kaupungissa!"

4. Kysy jotain asunnosta

Kysymykset ovat oiva tapa osoittaa kiinnostuksesi asuntoa kohtaan. Voit esimerkiksi tiedustella, mikä on välittäjän tai vuokranantajan lempiasia asunnossa. Hedelmällistä on myös kysyä vuokranantajan kriteereistä vuokralaiselle. Jos täytät ne, voit kertoa asian hymyillen. Älä kuitenkaan pyöriskele välittäjän jaloissa koko näytön ajan!

5. Kerro kiinnostuksesi

Kesällä näytöissä käy paljon porukkaa. Välittäjä ei voi olla varma, ketkä kokeilevat kepillä jäätä ja ketkä ovat asunnosta oikeasti kiinnostuneita. Jos siis uskot löytäneesi unelmiesi asunnon, kerro se välittäjälle. Älä luiki takaoven kautta ulos ja toivo yhteydenottoa. Vuokranantajan vaakakupissa painaa se, että asunnon vuokraa sellainen henkilö, joka sitä rakastaa ja pitää siitä huolta.

Holda toivottaa onnea asunnonhakuun!